Облекчава стреса и повишава настроението
Когато телата ни са изложени на висока температура, те освобождават ендорфини – невротрансмитери на настроението, които имат аналгетични и успокояващи качества. Това, съчетано с факта, че в финландските сауни е спокойно и тихо, я прави ефективно средство за защита срещу стрес, тревожност, депресия и безсъние.
Спомага за лечението на сърдечно-съдови заболявания
Изследванията показват, че нашето сърце може да ускори от 60-70 до 110-120 удара в минута в традиционната финландска сауна, а след това да забави до под средната скорост по време на процеса на охлаждане. Тези резки температурни промени тренират сърдечните мускули и повишават сърдечния дебит, като по този начин подобряват здравето на нашите сърдечно-съдови системи.

Финландска сауна

Детоксикация
Финландската сауна е един традиционен, ефикасен и безопасен метод за премахване на токсините в тялото чрез потене. Поради своите високи, но поносими, температури (обикновено между 60 до 80 °C), финландската сауна повишава температурата на нашето тяло, което от своя страна стимулира потните жлези и предизвиква дълбоко изпотяване.